به گزارش کامیون نیوز – باور این که درآمد رانندگان کامیون و اتوبوس با درآمد شاغلان اسنپ موتوری برابری کند یا از آنها کمتر باشد دشوار است اما به نظر می رسد این امر واقعیت دارد!
باور این که درآمد رانندگان کامیون و اتوبوس با درآمد شاغلان اسنپ موتوری برابری کند یا از آنها کمتر باشد دشوار است اما به نظر می رسد این امر واقعیت دارد!
رانندگی کامیون و اتوبوس(جاده ای) در نظر بسیاری از مردم جزو مشاغل نسبتا پردرآمد محسوب می شود. این تصور در گذشته بیش از امروز وجود داشت و تا حدی نیز به واقعیت نزدیک بود. سوال اینجاست که اکنون وضعیت درآمدی رانندگان سنگین چگونه است و کاهش درآمد آنها چه پیامدهایی در بخش حمل و نقل و اقتصاد کشور بجا می گذارد؟
صحبت با رانندگان کامیون و گزارش های میدانی حکایت از آن دارد یک راننده با تجربه پایه یک که در جاده های خارج شهر و مسافت های طولانی رانندگی کند و کامیون و تریلی که وی روی آن کار می کنند متعلق به فرد دیگر یا متعلق به شرکت حمل و نقلی باشد به طور متوسط ماهانه حدود ۲۵ میلیون تومان به شرط وجود بار و کار مستمر در طول ماه، دستمزد می گیرد. البته این دستمزد توسط برخی رانندگان کامیون ۱۸ میلیون تومان و برخی دیگر ۳۰ میلیون تومان هم گزارش شده است.
رانندگان کامیون و تریلی خود مالک نیز در گفتگو با خبرنگار ما درآمد ماهانه خود را در صورت وجود بار کافی و کار مستمر در طول ۳۰ روز، حدود ۸۰ میلیون تومان عنوان کرده اند. البته برخی از آنها نیز درآمد ۱۲۰ میلیونی در طول ماه دارند و برخی دیگر مدعی هستند درآمدشان به ۵۰ میلیون تومان در ماه نمی رسد که تفاوت این ارقام بعضا به دلیل مدل پایین بودن کامیون یا نبود بار کافی در برخی مقاطع زمانی و مناطق کشور باز می گردد.
توضیح این که ممکن است یک راننده کامیون در طول ماه یک هفته و حتی ۱۰ روز در نوبت گرفتن بار در بنادر یا پایانه های مشهور کشور انتظار بکشد.
با این اوصاف به نظر می رسد در نظر گرفتن درآمد حدود ۴۰ تا ۵۰ میلیونی برای رانندگان کامیون و تریلی خود مالک منطقی باشد. واضح است که این درآمد با توجه به قیمت متوسط کامیون ها و تریلی های آنها چندان به صرفه نیست چرا که یک کامیون و یا تریلی بین ۲ و نیم تا ۵ میلیارد تومان قیمت دارد و سود بانکی این پول رقم قابل توجهی است که باید از درآمد ماهانه راننده کسر شود.
درآمد رانندگان اتوبوس از رانندگان کامیون وخیم تر است
شرایط حمل و نقل جاده ای کشور وقتی تامل برانگیز تر می شود که بدانیم وضعیت درآمد رانندگان اتوبوس به مراتب از رانندگان کامیون وخیم تر است. بررسی ها نشان می دهد راننده اتوبوس های جاده ای که دستمزد بگیر هستند و اتوبوس متعلق به شرکت یا شخص دیگری است، درآمد ماهانه آنها حدود ۱۸ تا ۲۰ میلیون تومان است.
از سوی دیگر شرکت های حمل و نقل مسافری نیز از قیمت گذاری بلیت اتوبوس توسط دولت شکایت دارند و درآمد خود از اتوبوس داری را بسیار غیراقتصادی می دانند. به گفته آنها اتوبوس داری در شرایط فعلی و با قیمت های بلیت کنونی کوچکترین صرفه ای ندارد. به زعم آنها یک راننده اتوبوس با کار سخت و پرمسئولیت و با مسئولیت سنگینی که در حفظ جان تعدادی انسان دارد، درآمدی بسیار کمتر از یک پیک موتوری در تهران دارد! چرا که پیک موتوری ها در تهران معمولا روزانه بین ۱ تا ۱ و نیم میلون تومان درآمد دارند و درآمد ماهانه آنها در صورتی که در کار خود جدیت به خرج دهند از ۳۰ تا ۴۵ میلیون و گاهی بیشتر خواهد بود.
دنیای اقتصاد نیز در گزارش جالبی به قلم فاطمه باباخانی به مقایسه درآمد رانندگان اتوبوس و اسنپ موتورها پرداخته و نوشته است: قیمت بلیت اتوبوس از تهران به اصفهان در نوروز امسال ۱۹۰هزار تومان بوده است. مقایسه قیمت بلیت اتوبوس با قیمت گذاری پیک موتوری یا تاکسی آنلاین در تهران در اسفند ماه ۱۴۰۲ نشان می دهد در مواردی شاهد قیمت بالاتر اسنپ موتوری نسبت به قیمت بلیت اتوبوس یک سفر برون شهری به اصفهان هستیم.
ضمنا فراموش نکنیم در تهران ترددهای اسنپ موتوری معمولا از یک ساعت تجاوز نمی کند، در مقابل میزان زمان صرف شده برای سفر به اصفهان پنج ساعت یا بیشتر است. از طرفی اتوبوس دارها با استهلاک وسیله نقلیه شان مواجهند و باید سرویس ها و خدماتی را هم که هزینه های خاص خود را دارد به مسافران ارائه دهند. در مقابل صاحبان تاکسی آنلاین و پیکهای موتوری این هزینه ها برایشان حداقلی است. آنها همچنین ساعت های بالای حضور در جاده آن هم در شب را ندارند و لازم نیست نگران تصادفات جاده ای که هزینه های جانی و مالی فراوان به همراه دارد، باشند.
+ There are no comments
Add yours