به گزارش کامیون نیوز – شاید برای شما هم پیش آمده باشد زمانی که در حال گشت و گذار با خودروی خود هستید و با یک ترمز کوچک متوجه میشوید فرمان دچار حرکتهای خود به خود و یا لرزش میباشد. اتفاقی که در همه ی وسایل نقلیه به جز خودروهای خودران ممکن است صورت پذیرد. این سوال نیز برای شما پیش خواهد آمد ” علت لرزش فرمان چیست؟ ” این سوال پاسخهای مختلفی دارد و به احتمال زیاد مشکل در سیستم جلوبندی خودرو ایجاد شده است.
نادیده گرفتن لرزش فرمان هنگام ترمز گرفتن به مشکلات خودرو اجازه میدهد تا به مشکلات بزرگتری تبدیل شوند. دلایل متفاوتی در ایجاد این امر وجود دارد که در قسمت زیر اشاره مختصر و مفیدی بر آنها میکنیم.
شکستگی دسته موتور
از اصلی ترین دلایل لرزش فرمان میتوان به شکستگی دسته موتور اشاره کرد. دسته موتورها از ملزومات خودروهایی با پیشرانههای احتراق داخلی میباشند. از آنجایی که پیشرانه خودرو به دلیل ماهیت و عملکرد خود دارای لرزش و تکانهای شدیدی است نیاز به چند تکیه گاه دارند. مهار این تکانها توسط قطعهای به نام دسته موتور صورت میگیرد.
دسته موتورها جزو قطعات پر استهلاکی میباشند که بنا بر طول عمر و یا آسیبهای دیگر دچار شکستگی میشوند و باعث ایجاد صدا و لرزشهای بیش از حد موتور میشوند. این لرزشها به مقداری زیاد م باشد که آسایش سرنشینان در خودرو سلب میشود و در زمان ترمز گرفتن موتور حالت پرتابی پیدا میکند و این باعث لرزیدن فرمان میشود.
توصیه میشود که اگر دسته موتورهای خودروی شما آسیب دیدهاند آنها را به موقع تعویض کنید تا از بروز چنین مشکلاتی پیشگیری شود.
خراب شدن مفصل پلوس
پلوسها از حیاتی ترین قطعات یدکی خودرو هستند که در سیستم جلوبندی خودرو کار میکنند. وظیفه این قطعه انتقال نیروی لازمه از دیفرانسیل به سوی چرخها میباشد. در حقیقت بدون وجود پلوس خودرو قادر به حرکت نخواهد بود. البتّه این قطعه از سه قسمت مجزا تشکیل شده است که خرابی هر یک به نوبه خودر در عکلکرد خودرو تاثیرگذار خواهد بود.
در صورتی که متوجه خرابی این قطعه شدید باید فوراً نسبتا به تعویض آن اقدام کنید تا از بوجود آمدن مشکلاتی چون خرابی گیربکس، قفل شدن ماشین، قفل شدن چرخها و لرزش فرمان هنگام ترمز جلوگیری کنید.
بالانس نبودن چرخها
اگر وزن خودرو به طور مساوی بین چهار چرخ توزیع نشود مشکل بالانس نبودن چرخها به وجود آمده است. بالانس نبودن چرخهای خودرو یکی از مهمترین و رایج ترین نشانههای لرزش فرمان میباشد. اگر چرخهای جلو حتی با ۱۵ گرم اختلاف وزن مواجه باشند لرزش فرمان را به خصوص در سرعتهای بالای ۹۰ کیلومتر در ساعت تجربه خواهید کرد. این میزان سرعت در چرخهای عقب متفاوت میباشد. یعنی اگر چرخهای عقب بالانس نباشند کل بدنه خودرو در سرعتهای ۱۲۰ کیلومتر به بالا دچار لرزش خواهد شد.
عدم بالانس بودن چرخهای نه تنها باعث لرزش فرمان خواهد شد بلکه مشکلات بزرگتری چون ساییده شدن نامتقارن لاستیکها، ضعف سیستم ترمز، سر خوردن در مسیرهای لغزنده، افزایش مصرف سوخت، خرابی کمک فنرها، افت شتاب و خرابی قطعات دیگر را به همراه خواهد داشت.
به همین دلیل توصیه ماشین نو برای شما عزیزان این است که هر ۶ ماه یا هر ۸۰۰۰ کیلومتر با مراجعه به یک مکانیک حرفهای از بالانس بودن چرخهای خودرویتان مطمئن شوید.
مشکلات روتور ترمز
روتور ترمز از مهم ترین اجزای سیستم ترمز میباشد که عدم سلامت آنها در لرزش فرمان نقش دارند. اگر زمان ترمز گیری فرمان به شدت میلرزد به طور حتم روترها شروع به فرسودگی کرده و کارایی خود را از دست داده اند. در این حالا میتوانید لرزش را در زمان فشردن پدال ترمز متوجه شوید. شاید تازه روتورها و لنتها را تعویض کرده باشید و مجدد لرزش را حس کنید. این امر ممکن است بر اثر نصب نادرست روتور صورت گیرد. برای حل این مشکل بهتر است کل سیستم ترمز خودروی خود را مورد بررسی قرار دهید.
و شل بودن پیچهای چرخ اشاره کرد. لازم به ذکر است تا به این نکته اشاره کنیم که این مشکلات صرفاً در هنگام گرفتن ترمز به وجود نمی آیند. زمانی که دیسکهای ترمز دچار نقص شوند، مشکل لرزش فرمان هنگام ترمز به وجود میآید.
دیسک ترمز با توجه به نوع و مدل خودرو متفاوت است. همان طور که میدانید دیسکها توسط لنت احاطه شده اند. زمانی که شما پدال ترمز را فشار میدهید، لنتها به سطح دیسک فشار وارد میکنند و در اثر این اصطکاک گرما به وجود میآید. این گرما به صورت یکنواخت در سطح دیسک پخش میشود و از بین میرود.
به مرور زمان و با اصطکاکهای مکرر سطح دیسک دچار خوردگی میشود و نتیجه آن کاهش ضخامت دیسک و همچنین تاب برداشتن آن میشود. فرایندی را که برای شما توضیح دادیم، باعث میشود تا مشکل لرزش فرمان هنگام ترمز به وجود بیاید در نتیجه میتوان گفت لرزش فرمان به هنگام ترمز به مشکلات دیسک صفحه مربوط میشود.
+ There are no comments
Add yours