به گزارش کامیون نیوز – دلایل مختلفی برای لرزشهای خفیف خودرو وجود دارد از جمله میل لنگ، دندههای انتقال و سایر قطعات اصلی موتور. گاهی اوقات در موارد خاصی متوجه لرزش بیش از حد موتور میشوید که منجر به افزایش صدا در موتور میشود. در این مقاله سعی شده است علت لرزش موتور را بیابیم و برای حل این مشکل راهی پیدا کنیم.
لرزش موتور و اصلی ترین دلیل آن!
از آنجایی که موتور در حال طبیعی مقداری لرزش دارد و در حین حرکت خودرو تکان میخورد قطعهایی بنام دسته موتور که با توجّه به نوع خودرو در طراحیهای متفاوت و تعدادهای متفاوت به موتور وصل میشود؛ به عنوان تکیه گاه برای موتور، لرزش موتور را میزان زیادی میگیرند. دسته موتور از قطعات پر استهلاکی میباشد که با توجّه به نوع و سبک رانندگی و شرایط جادهایی که در آن رانندگی میکنید دچار فرسودگی و پارگی میشود که نتیجه آن لرزش شدید موتور میباشد. با پاره شدن یک دسته موتور بهتر است سریعاً نسبت به تعویض آن اقدام کنید تا دسته موتورهای دیگر دچار آسیب نشوند. در صورت مشاهده لرزش موتور بهتر در ابتدا به دسته موتورها سری بزنید.
لرزش موتور ماشین در حالت ایستاده چه دلیلی دارد؟
علت لرزش موتور در حال بیکار و یا در زمانی که دنده خلاص است یعنی هیچ نیرویی از موتور به چرخها منتقل نمیشود میتواند به دلیل نقص قطعات زیر باشد.
-
وایرها
وایر شمع قطعهایی در موتور خودرو میباشد که وظیفه دارد برق را از کوئل به شمع برساند؛ سلامت این قطعه تاثیر مستقیمی در کارکرد شمعها دارد. امروزه در ساخت خودروهای جدید وایرها حذف شدهاند و عمل انتقال برق به شمع مستقیماً از کوئل صورت میپذیرد. در خودروهای قدیمیتر که این قطعه وجود دارد ضمن وظیفهایی که دارد از نفوذ آب و رطوبت به محل اتصال به کوئل یا شمع جلوگیری میکند.
خرابی وایر میتواند قدرت موتور را کاهش دهد و باعث افزایش دمای موتور شود. با افزایش مصرف سوخت در پی خرابی وایر سوخت ناقص اتفاق میافتد که اصطلاحاً به آن خام سوزی میگویند که باعث لرزش موتور در حالت ایستاده میشود. برای افزایش عمر وایر از شکستن و خم کردن آنها اجتناب کنید؛ همچنین از بریدن سر کابل و سوار کردن دوباره روکش روی آن پرهیز کنید.
-
تسمه تایم
هرچقدر که زمانبندی و برنامهریزی در کارهای یک فرد میتواند انجام وظایف آن شخص را بهتر کند، موتور خودرو هم باید زمانبندی و برنامهریزی داشته باشد تا در مراحل مختلف باعث چرخش میللنگ شود. این برنامهریزی توسط تسمهتایم یا تسمه تایمینگ که قطعهایی در پیشرانه است انجام میشود.
این تسمه ساختار پلاستیکی دارد و رابطی بین میللنگ و میلبادامک میباشد؛ این قطعه طوری تنظیم میشود که همزمان با چرخش میللنگ باعث چرخش میلبادامک یا میلسوپاپ میشود و البته باعث حرکت سوپاپها نیز میشود. هرگونه اتفاق و آسیب به تسمهتایم باعث اختلال در کارکرد موتور میشود؛ به این دلیل که زمانبندی باز و بسته شدن سوپاپها بهم میریزد.
-
سیستم اگزوز
اگزوز قطعهایی میباشد که واکنشهای شیمیایی ایجاد شده در سیلندرها را به بیرون از ماشین هدایت میکند و در تمام وسایل نقلیه موجود میباشد. علاوه بر این اگزوز وظیفه دارد صدای گازهایی که در احتراق موتور تولید میشود را کاهش دهد.
این قطعه دارای استهلاک کمتری نسبت به دیگر قطعات اصلی موتوری میباشد؛ امّا به هر حال میتواند بر اثر شکسته شدن بستهای منبع، پوسیده شدن تیغههای داخل منبع، شکستگی حلقه اتصال منبع و پوسیده شدن و سوراخ شدن قطعات اتصال اگزوز یا منبع کارایی خود را ازدست بدهد.همچنین رطوبت هوا میتواند باعث خرابی زودرس این قطعه شود اگر شهری که در آن زندگی میکنید دارای رطوبت بالایی میباشد بهتر است از سلامت این قطعه مطمئن شوید.
-
دریچه گاز
در موتور احتراق داخلی وظیفهی کنترل میزان گشتاور و توان خروجی موتور تحت کنترل دریچه گاز میباشد که در دو نوع مکانیکی و برقی بسته به نوع خودرو وجود دارد. این قطعه با استفاده از یک شیر پروانهایی و تغییر زاویه آن میزان جریان هوای ورودی به موتور را تنظیم میکند. میزان پاشش سوخت نیز متناسب با این میزان هوا کاهش پیدا میکند و توان و گشتاور خروجی موتور تنظیم میشود؛ هرگونه نقص در دریچه گاز لرزش موتور و ریپ زدن خودرو را به همراه خواهد داشت.
-
سوخت
ناخالصیهای مختلف در سوخت و عدد اکتان پایین به راحتی میتواند لرزش موتور را بوجود بیاورد. اگر موتور خودروی شما از آن دسته موتورهای جدید میباشد بهتر از سوخت با کیفیت و با عدد اکتان بالا استفاده کنید و اگر ناچاراً به سوخت با عدد اکتان پایین مجبور شدید حتماً از مکملهای سوخت معتبر و شستشو دهندههای سیستم انژکتور استفاده کنید.
-
روغن موتور
برای بهبود عملکرد موتور نیاز به روغن موتور میباشد که ترکیبات پیچیده ایی دارد و از روغن پایه و افزودنیها تشکیل شده است؛ در واقع روغن موتور یک عنصر ضروری برای موتور خودرو است.
اگر روغن موتور بیکیفیت و نامرغوب و یا کم باشد در بلند مدّت باعث لرزش موتور خواهد شد؛ همچنین عمل روانکاری برای کاهش اصطکاک، حرارت و سایش بین اجزای مکانیکی به درستی انجام نخواهد شد.
-
سنسور دمای هوا
سنسور دمای هوای ورودی یکی از سنسورهای تاثیر گذار در مصرف سوخت میباشد که وظیفه دارد دمای هوای ورودی به موتور را اندازه بگیرد و به ECU انتقال بدهد. کامپیوتر از طریق اطلاعات دریافت شده میزان سوخت و هوای مناسب را محاسبه میکند و دستورات مورد نیاز را به انژکتورها میرساند.
-
سنسور موقعیت میل لنگ
این قطعه که با نام سنسور دور موتور شناخته میشود یک قطعه جدید در خودروهای موتور درون سوز میباشد که وظیفه دارد دادههای موقعیت مکانی پیستون و سرعت دورانی میللنگ را بدست آورد. دادههای بدست آمده به واحد فرمان موتور ارسال میشود و موتور از آنها برای مدیریت زمان در جرقهزنی و دیگر فرآیندها استفاده میکند.
کثیفی و جرم گرفتگی سنسور موقعیت میللنگ و یا جمع شدن براده در قسمت جلویی سنسور و یا مناسب نبودن فاصله بین سر سنسور و دندههای فلایویل میتواند باعث لرزش موتور در حالت خلاص باشد.
-
هوای سرد
در فصل سرما لرزش جزئی موتور طبیعی بوده و بعد از گذشت چند دقیقه از کارکرد موتور و رسیدن دمای موتور به حد معمول این لرزش برطرف میشود.
-
استپر موتور
استپر موتور با قرارگیری روی منیفولد ورودی، وظیفه مدیریت و تنظیم دور آرام موتور را برعهده دارد. با کمک این قطعه دور موتوری که در حالت درجا کار میکند را با توجه به پارامترهایی مانند دمای موتور و بار سیستم الکتریکی افزایش یا کاهش داده میدهند؛ تجمع رسوبات و کربن در استپر میتواند باعث نقص آن شود.
-
سیستم سوخت رسانی
سیستم سوخترسانی خودرو وظیفه دارد مخلوط هوا و سوخت بهینه شده را در موتور متناسب با شرایط عملکردی موتور در هر لحظه تزریق کند. به طور واضحتر سوخترسانی متناسب با شرایط مختلف موتور در طول حرکت انجام شود. این سیستم در دو نوع کاربراتوری و انژکتوری وجود دارد که هریک دارای قطعات اصلی از جمله شیر برقی کنیستر، رگلاتور فشار سوخت، فیلتر سوخت، پمپ بنزین و … میباشند. نقص، تنظیم نبودن و مسدود شدن هریک از این قطعات باعث بهم خوردن نسبت سوخت و هوای ورودی به سیلندرها خواهد شد که لرزش موتور را در پی خواهد داشت.
+ There are no comments
Add yours