۶ تا از مهم‌ترین علائم خرابی سنسور دریچه گاز خودروهای مختلف

به گزارش کامیون نیوز – همان‌طور که می‌دانید اختلاط دقیق هوا و سوخت، شرط اصلی احتراق کامل در موتور و تولید توان حرکتی بهینه است. سنسور دریچه گاز نقش اساسی در این زمینه دارد. طبیعی است که خراب شدن این قطعه الکترونیکی، باعث افت راندمان موتور خودرو می‌شود. سوال اساسی این است که چگونه متوجه خرابی این سنسور شویم؟ در ادامه قصد داریم به بررسی مهم‌ترین نشانه‌های خرابی سنسور دریچه گاز بپردازیم. دعوت می‌کنیم تا پایان با ما همراه باشید.

سنسور دریچه گاز چیست؟

سنسور دریچه گاز (throttle position sensor) یکی از قطعات مهم در سیستم سوخت‌رسانی هر خودرویی به شمار می‌رود. وظیفه این تجهیز کنترل اختلاط سوخت و هوا با نسبت مشخص و صحیح در محفظه احتراق موتور است. سیستم تزریق سوخت با توجه به سیگنال‌هایی که از این سنسور دریافت می‌کند، فعالیت خود را انجام می‌دهد.

سنسور TPS در هر ثانیه بارها داده‌های مربوط به تغییر موقعیت دریچه گاز را اندازه‌گیری می‌کند. سپس داده‌های جمع‌آوری شده برای تعیین مقدار دقیق تزریق سوخت مورد استفاده قرار می‌گیرند. به عنوان مثال وقتی پال خود را روی پدال گاز فشار می‌دهید، دریچه موقعیت گاز باز می‌شود. در نتیجه سنسور TPS سیگنال را به سیستم سوخت‌رسانی ارسال می‌کند تا سوخت بیشتری از طریق انژکتورها به سمت محفظه احتراق ارسال کند. خرابی سنسور دریچه گاز باعث می‌شود که در وهله اول مصرف سوخت افزایش پیدا کند و در ادامه قطعات خودرو آسیب ببینند.

نشانه‌های خرابی سنسور دریچه گاز خودرو

خرابی سنسور دریچه گاز ام وی ام ۳۱۵، ال ۹۰، پراید و سایر خودروهای سواری ممکن است به‌صورت ناگهانی یا به‌تدریج رخ دهد. معمولا برای تشخیص سنسور دریچه گاز خودرو کار مشکلی در پیش ندارید. چراکه در بیشتر مواقع چراغ چک روی داشبورد روشن می‌شود. در عین حال نشانه‌های مختلفی نیز وجود دارند که از طریق آن‌ها نیز می‌توانید پی به خرابی سنسور TPS ببرید. از جمله مهم‌ترین علائم خرابی سنسور دریچه گاز خودرو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱٫ مشکل در شتاب‌گیری خودرو

گاهی اوقات ممکن است احساس کنید که خودرو آن طور که باید شتاب نمی‌گیرد. حتی وقتی پا را روی پدال گاز فشار می‌دهید، خودرو شروع به تکان خوردن می‌کند. این امکان نیز وجود دارد که خودرو شتاب بگیرد؛ اما احساس کنید که قدرت همیشگی را ندارد. در برخی موارد نادر نیز شاهد هستیم که بدون فشار دادن پدال گاز، سرعت به‌صورت ناگهانی افزایش پیدا می‌کند.

اختلال در عملکرد سنسور دریچه گاز است که باعث می‌شود در تشخیص موقعیت دریچه دچار اشتباه شود. به همین دلیل گاهی اوقات خودرو شتاب نمی‌گیرد و در مواقعی نیز به‌صورت ناگهانی شتاب بیش از حدی را تجربه می‌کند. مجموعه این اتفاقات که در ارتباط با شتاب‌گیری هستند را باید به‌عنوان نشانه‌های خرابی سنسور دریچه گاز ال ۹۰ و سایر خودروها در نظر بگیرید.

۲٫ خاموش شدن خودرو در دور موتور کم

اگر هنگام ترمز گرفتن یا حرکت با دور موتور پایین به یکباره خودرو خاموش شود، می‌توان نتیجه گرفت که سنسور TPS خراب شده است. به عبارت دیگر سنسور، سیگنال لازم برای بسته شدن موقعیت دریچه گاز را صادر نمی‌کند و در نتیجه موتور به طور ناگهانی خاموش می‌شود.

۳٫ مشکل در تعویض دنده

گاهی اوقات نیز شاهد شتاب‌گیری نسبتا مناسب خودرو هستید؛ اما همان‌طور که می‌دانید برای افزایش سرعت نیاز به تعویض دنده دارید. این مشکل معمولا در خودروهای اتوماتیک رخ می‌دهد؛ چرا که با فشار دادن پدال گاز فرآیند تعویض دنده و افزایش سرعت به‌صورت خودکار انجام می‌شود. در این شرایط اگر احساس می‌کنید که با فشار دادن پدال گاز، سرعت خودرو به بیش از ۲۰ الی ۳۰ کیلومتر در ساعت نمی‌رسد، نشانه آشکاری از افت قدرت موتور رخ داده است که می‌توانید ناشی از آسیب دیدن سنسور دریچه گاز به وجود بیاید.

۴٫ افزایش مصرف سوخت خودرو

یکی دیگر از علائم خرابی سنسور دریچه گاز، افزایش مصرف سوخت به‌صورت نامتعارف است. شما به‌عنوان راننده به‌تجربه می‌دانید که مصرف سوخت خودرو شما چقدر است. اگر احساس می‌کنید که باک سوخت خودرو در زمان کوتاه‌تری از شرایط عادی خالی می‌شود، باید نسبت به بروز مشکل در سیستم سوخت‌رسانی خود حساس شوید. یکی از مشکلاتی که ممکن است باعث بروز این اتفاق شود خرابی سنسور TPS است.

۵٫ گاز خوردن ماشین در حالت خلاص

یکی از جدی‌ترین نشانه‌های خرابی سنسور TPS، گاز خوردن ماشین در حالت خلاص است. دقت داشته باشید که در وهله اول این طور به‌نظر می‌رسد که مشکل گاز خوردن خود به خود ماشین در حالت خلاص، مربوط به خراجی استپر موتور است. این در حالی است که معمولا آسیب دیدن سنسور دریچه گاز باعث بروز این مشکل می‌شود. حتی اگر حین تعویض دنده، گاز خوردن ماشین حالت غیرطبیعی پیدا می‌کند، باید نسبت به خرابی این قطعه الکترونیکی حساس شوید.

۶٫ تاخیر در پایین آمدن دور موتور

وقتی پای خود را از روی پدال گاز برمی‌دارید باید بلافاصله شاهد پایین آمدن دور موتور تا حد مطلوب باشید. در صورتی که بعد از برداشتن پا از روی پدال، کاهش دور موتور با تاخیر صورت می‌گیرد، با نشانه‌ای از خراب شدن سنسور دریچه گاز مواجه هستید. سنسور حالت فنری دارد. بر این اساس با فشار دادن پدال گاز، دریچه باز شده و با برداشتن پا از روی آن، دریچه شروع به بسته شدن می‌کند. اگر سنسور حالت فنری خود را از دست بدهد، سیگنال بسته شدن دریچه دیرتر صادر شده و در نتیجه دور موتور با تاخیر کاهش پیدا می‌کند.

مطالب بیشتر

مطالب بیشتر

+ There are no comments

Add yours