به گزارش کامیون نیوز – این پیشرفت به لطف تغییر در طراحی سازه خودروها، افزایش سختگیری قوانین و تغییر رفتار رانندگان در طول سه دهه گذشته حاصل شده است، اما اکنون این پرسش مطرح میشود که آیا میتوان ایمنی گروه خاصی از خودروها را برتر از دیگران دانست؟
حقیقت این است که آمار فوت در تصادفات به تفکیک خودرو، سرعت حرکت یا نوع مسیر اعلام نشده است، ضمن اینکه شرکتهای خودروسازی هم تمایل چندانی به تفکیک ایمنی محصولات خود براساس رده ندارند. براساس گزارشی که در مِی ۲۰۲۰ توسط IIHS انتشار یافته و دادههای مربوط به تلفات رانندگی را براساس رده خودروها طبقهبندی کرده، آمار فوت در میان رانندگان خودروهای کوچک بیشتر از سایرین است.
در مقایسه بین خودروهای سدان و هاچبک این مسئله واضح بوده چراکه آمار فوت در هاچبکهای کوچک کمی بیشتر از دو برابر سدانهای بزرگ است. در رده خودروهای کراساور و شاسیبلند، اختلاف بین کوچکترین و بزرگترین مدلها به چهار برابر میرسد. در تمامی ردهها وضع به همین منوال است هرچند که در رده خودروهای کوپه و پیکاپهای دیفرانسیل-عقب، ابعاد خودروها تاثیر واضحی بر آمار تلفات نداشته است.
در فهرست خودروهای با کمترین آمار تلفات بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷، تنها نام چهار خودروی کوچک یعنی رنجرور ایووک، فولکسواگن گلف، نیسان لیف و میتسوبیشی ASX به چشم میخورد، درحالیکه سایرین در رده محصولات میانسایز یا بزرگ قرار دارند. اما در میان ۲۰ خودرو با بیشترین آمار تلفات، ۱۵ نمونه در رده کوچک طبقهبندی میشوند. آمار فوت خودروهای اسپرت هم دو برابر نمونههای شاسیبلند و پیکاپ اعلام شده که یکی از دلایل آن میتوان وزن سبکتر این خودروها باشد.
انرژی جنبشی مستقیما به وزن مربوط است و خودروی سنگینتر تکانه بیشتری در اختیار دارد. انرژی جنبشی برابر است با حاصل ضرب نصف جرم یک جسم و مجذور سرعت آن بنابراین یک خودروی سبک در هنگام برخورد با جسم دیگر، تاثیر بیشتری از این انرژی دریافت خواهد کرد.
نکته جالب اینکه کمترین آمار تلفات در بین تمام ردههای خودرویی به مینی ونها تعلق دارد که علاوه بر وزن این خودروها، به شیوه رفتاری رانندگان آنها نیز ارتباط دارد.
بنابراین میتوان دریافت که غیر از نوع خودرویی که مورد استفاده قرار میدهید، نحوه رانندگی شما میتواند در کاهش احتمال خطرات احتمالی بسیار تاثیرگذار باشد.
+ There are no comments
Add yours