خودرو سواری – هنگامیکه حرف از شاسی خودرو پیش میآید اکثر مردم آن را به نام شاسی بلند میشناسند؛ در نتیجه آن را فقط به ظاهر خودرو محدود میکنند، در حالی که امروزه انواع شاسیهای مختلفی برای خودروها وجود دارد.
انواع شاسی ماشین سنگین
شاسی ماشین سنگین یکی از مهمترین قطعات تشکیل دهنده هر خودرو محسوب میشود. در واقع میتوان گفت شاسی خودرو همان اسکلتبندی خودرو است که وظایف بسیار مهمی را بر عهده دارد به این صورت که شاسی خودرو باید بتواند وزن خود را تحمل کند و همچنین وزن قطعات داخل خودرو مانند موتور و دیگر متعلقات را نیز تحمل کند.
از زمانی که اولین خودروها همراه با شاسی تولید شدند تا به امروز همواره خودروها و شاسیها در حال تغییر بودند و خودروسازان تلاش کردهاند تا چارچوبها و ساختارهای پیشرفته تری برای خودرو طراحی کنند. فریم یا شاسی هر خودرو یک ساختار و چارچوب است که بهطور معمول از فولاد سخت ساخته میشود و بر روی این فولاد بخشهایی مانند سیستم انتقال قدرت موتور، سیستم ترمز، سیستم فنربندی و فرمان خودرو نصب میشود؛ در نتیجه باید گفت تا به امروز شاسیهای بسیار مختلفی با مدلهای متفاوت در صنعت خودروسازی طراحی و ساختهشدهاند که هر یک از آنها ظاهری متفاوت با دیگری دارند. از انواع شاسی ماشین سنگین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
شاسی ماشین نردبانی
شاسی ماشین نردبانی در دسته شاسیهای مستقل قرار داده میشود. شاسی ماشینهای سواری که مدلهای قدیمیتری دارند از این نوع بودهاند. اما امروزه به دلیل مقاومت پیچشی پایینی که این شاسی دارد دیگر کمتر خودرویی را میتوان مشاهده کرد که از این شاسی استفاده کند.
شاسی خودرو
امروزه این نوع شاسی بیشتر در خودروهای سنگین مانند اتوبوس و کامیون استفاده میشود. این شاسی حجم بالا، وزن زیاد و توانایی کمی در جذب لرزشها دارد. شاسی کامیون بنز، شاسی کامیون بنز اکسور و شاسی کامیون بنز اکتروس از این مدل هستند. از آنجایی که شاسی هر دو خودروی کامیون بنز و ولوو از این نوع شاسی هستند؛ در نتیجه میتوان گفت شاسی این دو خودرو تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند.
شاسی ماشین صفحهای
شاسی ماشین صفحهای نوع دیگری از شاسیهایی است که در دسته مستقل قرار داده میشود. این شاسیها فضای کمتری را اشغال میکنند و توانایی بیشتری در جذب ضربهها دارند. اما از طرف دیگر مقاومت پیچشی و قابلیت تحمل وزن آنها پایین است که این موضوع باعث میشود از این شاسیها در صنعت خودروسازی زیاد استفاده نشود. همچنین این شاسیها معمولاً هزینه بازسازی و تعمیر بیشتری نسبت به شاسیهای نردبانی دارند.
شاسی ماشین لولهای
این شاسی ماشین، به شاسی فضایی و سهبعدی نیز معروف است. در واقع باید گفت شاسی ماشین لولهای اولین مدلی بود که هم به صورت عرضی و هم به صورت طولی ساخته میشد و تمامی قسمتهای اتاق خودرو را در برمیگرفت. ازآنجاییکه شاسی ماشین لولهای مقاومت پیچشی بسیار بالایی دارد؛ بنابراین در ساخت ماشینهای اسپرت از این شاسی استفاده میشود.
شاسی لولهای به دلیل ساختار فضایی که دارد میتواند از سرنشینان خودروهای مسابقهای به خوبی حفاظت کند، اما مانند بسیاری از شاسیهای دیگر معایبی نیز دارد که از جمله آن میتوان به فضای زیاد اشغالشده آنها اشاره کرد. همچنین حجم بالا و قیمت زیاد آن باعث شده تا بسیاری از خودروهای سواری نتوانند از این شاسی استفاده کنند.
شاسی مونوکوک
تمامی شاسیهای خودرو شامل شاسی پراید تا پیشرفتهترین و مدرنترین خودروهای سواری در دسته شاسی مونوکوک قرار میگیرند. شاسی مونوکوک در دسته شاسیهای غیرمستقل قرار میگیرند و از مزایای آنها میتوان به مقاومت زیاد در برابر ارتعاشات، استحکام بالا و وزن کم اشاره کرد. البته شاسی مونوکوک نیز کاملاً بی عیب و نقص نیست زیرا اگر دچار تصادف شود تعمیر کردن آن تقریباً غیرممکن خواهد بود.
شاسى نيمه جدا شدنى
این شاسی از دو قسمت ثابت و قسمتهای جدا شدنی ساخته میشود. قسمت ثابت آن شامل دیوارهای صندوق عقب، دیوارهای جلوی موتور، کف و ستونها است و قسمت جدا شدنی آن شامل سقف خودرو، پنجره جلو و گلگیرها است که به وسیله پیچ و مهره به قسمت ثابت اتصال پیدا میکند. از جمله مزایای این شاسی میتوان به شکلپذیر بودن فرم اتاق اشاره کرد که میتوان از آن طرح جدیدی تولید شود.
ویژگیهای یک شاسی خوب چیست؟
شاسی خودرو یکی از قطعههای تشکیل دهنده خودرو هست که نقش بسیار مهمی در تامین امنیت خودرو دارد. ویژگیهای زیر، ویژگیهای یک شاسی خودرو خوب است:
- تحمل بیشترین میزان وزن و تنش
- سبکی شاسی
- کمترین حجم را داشته باشد
- توانایی تغییر فرم داشته باشد
- توانایی حفظ استحکام و عدم تغییر فرم در قسمتهای مهم سیستم را داشته باشد
- بالاترین میزان ایمنی را دارا باشد
- توانایی مقاومت در برابر خوردگی تأثیرات شیمیایی و همچنین توانایی کارکرد موثر در گرمای گسترده را داشته باشد
- قابلیت تعمیر ساده
- انتقال کمترین میزان لرزش و صدا
علائم مشکلات شاسی خودرو چیست؟
هر رانندهای ممکن است در هنگام رانندگی خود دچار تصادفات سطحی و یا شدید شود. گاهی اوقات ممکن است در تصادفات سطحی در ظاهر مشکلی به خودرو وارد نشود و شما خیلی راحت از آن گذر کنید، اما نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که این موضوع باعث میشود در رانندگیهای طولانی و دراز مدت یک سری مشکلات به وجود آیند که بعدها با علائم آنها روبرو شوید. در همین جهت در ادامه میخواهیم با علائم و مشکلات شاسی خودرو آشنا شویم تا درصورتیکه آنها را مشاهده کردید سریع بتوانید مشکلات را شناسایی کرده و نسبت به تعمیر آنها اقدام کنید. متداولترین علائم و مشکلات شاسی خودرو عبارتاند از:
خمیدگی شاسی خودرو
هنگامیکه دچار تصادف شدید میشوید در سطحیترین حالت ممکن شاسی دچار خمیدگی میشود. پس از رخ دادن این اتفاق کاری که شما باید انجام دهید این است که در اطراف خودرو خود قدم بزنید و با دقت شاسی آن را بررسی کنید. در صورت امکان بهتر است که قسمت زیرین شاسی خودرو را نیز بررسی کنید و در صورت مشاهده نشانههای نابهنجار حتماً خودرو را به مکانیک مجرب نشان دهید.
زنگزدگی شاسی خودرو
زنگ زدن شاسی خودرو یکی دیگر از علائم خرابی شاسی خودرو است که مشکلات زیادی را میتواند به همراه داشته باشد. به همین دلیل قبل از اینکه قطعات دیگر خودرو آسیب ببینند و مشکلات بیشتری را برای شما ایجاد کنند بهتر است راهحلی برای آن پیدا کنید.
نا تراز بودن خودرو
ممکن است پس از تصادف حس کنید که خودرو مانند قدیم تراز نیست و تعادل ندارد و به طور معمول تمایل دارد تا فقط به یک جهت باشد. این موضوع یکی از شایعترین نشانههای خرابی شاسی خودرو است.
شنیده شدن صداهای غیرمعمول
اگر شاسی خودرو شما دچار خرابی شده باشد معمولاً صدای غیرمعمولی مانند صدای ساییدگی قطعات از سمت جلو و صدای جیرجیر میشنوید. شنیده شدن این صداها به این معنا است که قطعاً مشکلی در خودروی شما به وجود آمده است.
ساییدگی غیرمعمولی لاستیکها
شاسی خودرو باعث ساییدگی غیرمعمولی لاستیکها میشود. ضمن اینکه لاستیکها ساییده میشوند، میتوانند خطرات تصادفات در روزهای بارانی و برفی را نیز بیشتر کنند؛ بنابراین اگر شما لاستیکهای خودرویتان را به تازگی تعویض کردهاید و در مدتزمان کوتاهی متوجه فرسودگی و ساییدگی آنها شدهاید لازم است تا شاسی خودرو را بررسی کنید.
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی شاسی ماشین سنگین و انواع آن پرداختیم. همانطور که با خواندن این مطالب متوجه شدید، شاسی خودرو یکی از مهمترین قطعات هر خودرو محسوب میشود که اگر به هر دلیل دچار آسیب شود میتواند مشکلات زیادی برای خودروی شما به وجود آورد. در حقیقت میتوان گفت وجود کوچکترین نقص در شاسی خودرو میتواند باعث خسارتهای جانی و مالی شود و بر روی خرابی قطعات دیگر نیز تأثیر بگذارد؛ در نتیجه بهتر است هرچه سریعتر نشانههای آن را شناسایی کنید.
+ There are no comments
Add yours