عیب یابی موتور دیزل

به گزارش کامیون نیوز – می‌توان گفت استقبال از آن‌ها بسیار خوب بوده است، اما موتورهای دیزلی نیز زمانی دچار ایراد می‌شوند. اینجاست که باید هرچه سریع‌تر عیب یابی موتور دیزل را آغاز کرد، زیرا در صورتی که نتوانید مشکل آن را حل کنید ممکن است خسارت‌های جبران‌ناپذیری برای شما به وجود آورد.

سوالی که پیش می‌آید این است که عیب یابی موتور دیزل چگونه باید انجام شود و اصلاً چگونه باید از خطاهای آن‌ها سر درآورد؟ ما اینجاییم که به این سوال پاسخ دهیم؛ بنابراین در ادامه می‌خواهیم درباره عیب یابی موتور دیزلی صحبت کنیم.

 

عیب یابی موتور دیزل چیست؟

در ادامه قصد داریم تا چند مورد از متداول‌ترین مشکلات موتورهای دیزلی را برای شما توضیح دهیم و به حل مشکل و عیب یابی هرکدام از آن‌ها بپردازیم. متداول‌ترین این مشکلات عبارت‌اند از:

عیب یابی موتور دیزلی

موتور دیزل روشن نمی‌شود یا به سختی روشن می‌شود

اگر با چنین مشکلی مواجه شدید به احتمال زیاد لوله‌های سوخت گرفتگی دارد یا سوخت در باک موجود نیست. همچنین می‌تواند به این دلیل باشد که در لوله‌ها یک فشار ضعیف هوا وجود دارد و یا فیلتر سوخت بسته شده و پمپ اولیه از کار افتاده است. برای رفع این مشکل باید ابتدا لوله‌ها را بررسی کنید و در صورت نیاز آن‌ها را با سیم نازک پاک کنید سپس سوخت پاک را بررسی کنید و مدار را هواگیری کنید. همچنین در صورت معیوب بودن المنت باید آن را تعویض کنید.

موتور دیزل می‌کوبد

اگر این مشکل در موتور دیزل به وجود آمده، می‌تواند به دلایل مختلفی باشد. به طور مثال رینگ‌ها شکسته‌اند، یاتاقان‌های اصلی دچار لقی شده‌اند، گژن پین دچار ساییدگی شده، کف پیستون دود گرفته است، موتور بسیار گرم شده، روغن عملکرد صحیحی از خود نشان نمی‌دهد و یا سوپاپ‌ها سفت شده‌اند.

برای عیب یابی این مشکل، یاتاقان‌ها با بستن پیچ سفت می‌شوند، رینگ‌ها باید تعویض شوند، کف پیستونی که دود گرفته را تمیز کنید، فشار روغن را به طور مداوم کنترل کنید و مدار روغن را سرویس کنید. اگر سوپاپ سفت شده باشد با ریختن نفت می‌توانید این چسبندگی را از بین ببرید.

دود خروجی آبی

دود خروجی آبی رنگ است

خروج دود آبی رنگ از موتور دیزل معمولاً به علت‌های مختلفی مانند روغن‌سوزی یا فرسودگی، موتور نیاز به یک تعمیر اساسی دارد، از طریق سوپاپ‌ها روغن نمی‌سوزد و… بستگی دارد. برای عیب یابی این مشکل شما می‌توانید لاستیک‌های آب‌بندی سوپاپ‌ها را به طور کامل مورد بررسی قرار دهید.

دود خروجی سیاه رنگ است

علت دود سیاه در موتور دیزل می‌تواند به دلیل سوخت زیاد فیلتر هوای کثیف، لقی سوپاپ‌ها، گرفتگی انژکتورها و یا فرسوده‌شدن آن‌ها، کثیف بودن محفظه احتراق یا شمع‌ها باشد. همچنین ممکن است سوپاپ‌های دود نتوانند کاملاً بسته شوند. برای عیب یابی موتورهای دیزل بهتر است پمپ‌ها را تنظیم کرده، سوپاپ‌ها را در حالت گرم تنظیم کنید، انژکتورها را سرویس کرده و محفظه احتراق را کربن گیری کنید.

عیب یابی موتور های دیزل

دود خروجی سفید رنگ است

علت دود سفید در موتور دیزل می‌تواند به دلیل معیوب بودن انژکتورها و فشار تراکم کم موتور باشد؛ بنابراین لازم است تا انژکتورها را سرویس و تنظیم کنید و سپس محل عیب را از سوپاپ‌ها یا رینگ‌ها پیدا کنید و آن‌ها را اصلاح کنید.

علت دود سفید موتور دیزل

موتور دیزل زیاد گرم می‌شود

اگر موتور زیاد گرم می‌کند، می‌تواند به دلایل مختلفی مانند مقدار آب کم موتور، پمپ آب به خوبی عمل نمی‌کند، مقدار سوخت وارد شده به سیلندرها برابر نیست، واشر سر سیلندر آب‌بندی نمی‌کند، ترموستات به درستی عمل نمی‌کند، رادیاتور دچار گرفتگی شده است و… باشد. برای عیب یابی این مشکل شما باید اندازه آب را تنظیم کنید، محور پمپ تنظیم و تسمه پروانه را سفت کنید و واشر سر سیلندر را تعمیر یا تعویض کنید.

موتور دیزل به صورت نامنظم کار می‌کند

علت بروز این مشکل می‌تواند به دلایل مختلفی مانند پمپ اولیه خوب کار نمی‌کند، محور رگلاتور لق است، فنرهای رگلاتور شکسته‌اند و… باشد. برای عیب یابی این مشکل شما می‌توانید سوپاپ‌های پمپ اولیه را تعویض کنید و محور رگلاتور را با روغن روانکاوی کنید.

فشار سوخت پایین در موتور دیزل

یکی دیگر از عمده‌ترین مشکلات در زمینه سوخت‌رسانی موتورهای دیزل مربوط به فشار پایین سوخت است. این فشار معمولاً به دلیل تأمین ضعیف سوخت از منبع سوخت و یا مشکل در ریل سوخت و انژکتور است. به طور معمول فشار مورد نیاز از پمپ پر فشار بر انژکتورها و ریل سوخت باید در حالت عادی و ایده آل ۳۰۰ بار باشد. اما هنگامی‌که موتور روشن می‌شود، این عدد از ۱۲۰۰ تا ۲۰۰۰ بار تغییر می‌کند؛ بنابراین هنگامی که موتور دیزل روشن می‌شود و شروع به کار می‌کند این فشار باید حفظ شود و نباید تغییری در آن به وجود آید.

 

سرعت چرخش کم در موتور دیزل

اگر موتور دیزل با دور بسیار آهسته کار می‌کند، پمپ دیزل نمی‌تواند به اندازه کافی فشار سوخت برای راه‌اندازی تزریق سوخت تولید کند. اینجاست که مشکلاتی به وجود می‌آید. در فصل‌های سرد سال سرعت چرخش در موتورهای دیزل بسیار پایین‌تر است و در نتیجه باتری هم کم‌توان‌تر عمل می‌کند.

رله معیوب یا مشکل گرم‌کن

هنگامی که موتور سرد است، گرم‌کن‌ها نقش مهمی ایفا می‌کنند. گرم‌کن‌ها دارای المنت‌هایی هستند که موتور را قبل از روشن شدن و استارت زدن گرم می‌کنند.

در واقع بدون گرم‌کن، موتور دیزل قادر به روشن شدن نخواهد بود، زیرا برای اینکه انژکتورهای دیزل فعال شوند احتیاج به هوای فشرده و گرم دارند. در نتیجه اگر گرم‌کن خراب باشد موتور دیزل شما به سختی روشن می‌شود و یا اصلا روشن نمی‌شود. حتی گاهی باعث به وجود آمدن دود سفید که ناشی از سرد بودن موتور است می‌شود.

هوا در مسیر مسدود

یکی از مهم‌ترین بخش‌های سیستم تزریق سوخت در موتورهای دیزل را فیلتر های سوخت تشکیل می‌دهند. وظیفه فیلتر سوخت این است که آلاینده‌ها را از سیستم سوخت قبل از اینکه به انژکتورهای دیزل یا پمپ سوخت برسند حذف کند. در واقع می‌توان گفت عمر مفید یک فیلتر موتور دیزل بستگی به کیفیت سوختی دارد که از طریق آن عبور می‌کند. اما اگر فیلتر سوخت دیزل قبل از زمان معمولی مسدود شود نشان‌دهنده این است که میزان آلاینده‌ها در سوخت بسیار بالاتر از حد طبیعی بوده است.

خرابی پمپ فشار

در صورتی که پمپ فشار دچار مشکل شده باشد، سوخت تا حد زیادی کم می‌شود. به طور معمول خرابی پمپ فشار به دلیل آسیب رسیدن به قطعات داخلی پمپ و آلودگی سوخت به وجود می‌آید. به طوری که براده‌های حاصل از این عمل وارد مسیر سوخت می‌شوند و انژکتورها را خراب می‌کنند؛ بنابراین لازم است قبل از اینکه پمپ سوخت و انژکتور را جایگزین کنید حتماً مسیر سوخت را بررسی و تمیز کنید.

خرابی پمپ فشار موتور دیزل

کیفیت سوخت پایین

وجود داشتن آلودگی و لجن در گازوئیل‌ها، آب و یا سایر مواد در سیستم سوخت باعث می‌شود تا پمپ سوخت موتور دیزل با مشکلاتی روبرو شود. به‌طورکلی آلودگی باعث می‌شود تا انژکتور دیزل و قطعات داخلی پمپ سوخت دیزل به‌سرعت فرسوده شوند. در نتیجه اگر در سیستم سوخت آلودگی وجود داشته باشد و یا به تازگی آن را تعمیر کرده‌اید باید ابتدا اطمینان حاصل کنید که سوختگی دیزل را به طور کامل تمیز کردید و فیلتر سوخت را مرتباً و با کیفت بالا تهیه کنید.

محدودیت ورودی هوا به دیزل

محدودیت ورودی هوا به موتور دیزل می‌تواند به دلیل فیلتر هوای کثیف و یا فرسوده باشد. در برخی از موتورها دریچه پروانه شکلی وجود دارد که می‌تواند گیر کرده باشد و از ورود هوا به داخل موتور دیزل جلوگیری کند.

عیب یابی و رفع مشکلات موتور دیزل

 

مطالب بیشتر

مطالب بیشتر

+ There are no comments

Add yours