به گزارش کامیون نیوز – تولید اولیه این کامیون به سال ۲۰۱۰ میلادی باز میگردد، زمانی که کشنده ولوو fh16 با داشتن قدرت ۷۰۰ اسب بخار عنوان قدرتمندترین کامیون تولیدی جهان را تصاحب کرده بود. قبل از این مدل، قوی ترین کامیون در سری R اسکانیا مدل ۶۲۰ بود که به عنوان پاسخی برای هم وطن خود یعنی ولوو fh12 با ۶۱۰ اسب بخار بود. مدل اسکانیا r620 در سال ۲۰۰۵ عرضه شده بود و در آن زمان توانست عنوان قویترین کامیون سال اروپا را از آن خود نماید.
زمان زیادی نگذشت که برند ولوو با معرفی مدل ۶۶۰ اسببخاری از fh این عنوان را مجدداً از اسکانیا سلب نمود. در ادامه برند آلمانی MAN با معرفی TGX680 وارد این رقابت شد. اما دیری نپایید که در سال ۲۰۰۹ میلادی برند ولوو با معرفی مدل ۷۰۰ اسب بخاری مجدداً تاج پادشاهی را به برند سوئدی بازگرداند. در سال بعد یعنی سال ۲۰۱۰ میلادی بود که با معرفی مدل اسکانیا r730 مجدداً پیروز قدرت بین کامیون ها شد.
این جنگ قدرت در همین جا متوقف نشد و مدل های قوی تر از r730نیز به بازار عرضه شدند. با این حال ثبت مقاله ما در مورد اسکانیا r730 است. در این مقاله از فرهان دیزل قصد داریم شما را با مشخصات این کامیون و همچنین توانایی های آن آشنا کنیم. در این صورت اگر قصد آشنایی با این محصول سوئدی دارید، مطالعه ادامه این مقاله را از دست ندهید.
نیرو محرکه اسکانیا r730
موتور استفاده شده در اسکانیا r730 ، یک موتور ۸ سیلندر ۱۶۴۰۰ سی سی بوده که توانایی ارائه ۷۳۰ اسب بخار در دور موتور ۱۰۰۰ تا ۱۳۵۰ دارد. این موتور همچنین توانایی ارائه حداکثر گشتاور ۳۵۰۰ نیوتن متر را در چین دور موتوری دارد. چنین قدرتی توانایی حمل هر نوع بار با وزن های مختلف را به این کامیون اسکانیا بخشیده است. به گونه ای که در برخی مناطق از این کشنده های پرقدرت اسکانیا در حمل بار های بالاتر از ۷۰ تن نیز استفاده می شود.
موتور استفاده شده در اسکانیا r730 بر طبق استانداردهای یورو 5 و 6 تولید می گردد. چنین سطح از استانداردی نیاز به استفاده از مایع ادبلو یا اوره خواهد داشت. برای رسیدن به چنین هدفی یک مخزن مخصوص 75 لیتری برای این مایع در کنار باک گازوئیل این کشنده نصب شده است. با وجود اینکه یک موتور ۸ سیلندر نسبت به نمونه ۶ سیلندر مصرف بیشتری دارد، اما در ارائه قدرت به چرخ ها عملکرد بهتری را از خود نشان می دهد.
این موتور در اسکانیا r730، در حالت استاندارد، هنگام کارکرد خود هیچ صدای اضافی و بیشتر از یک موتور ۶ سیلندر تولید نکرده و آلودگی صوتی را به حداقل می رساند. البته بسیاری از صاحبان کامیون های ۸ سیلندر اسکانیا، ترجیح می دهند تا با انجام تغییراتی بر روی اگزوز کامیون، صدای تولید شده توسط موتور ۸ سیلندر را بلندتر کنند.
با این وجود موتور در اسکانیا r730، در حالت استاندارد، هنگام کارکرد خود هیچ صدای اضافی و بیشتر از یک موتور ۶ سیلندر تولید نکرده و آلودگی صوتی را به حداقل می رساند. البته بسیاری از صاحبان کامیون های ۸ سیلندر اسکانیا، ترجیح می دهند تا با انجام تغییراتی بر روی اگزوز کامیون، صدای تولید شده توسط موتور ۸ سیلندر را بلندتر کنند.
سیستم انتقال قدرت اسکانیا r730
گیربکس ارائه شده برای کشنده اسکانیا r730 از نوع GRSO925R است که یک گیربکس کاملا اتوماتیک است. گیربکس با داشتن ۱۴ دنده به جلو، دو دنده عقب و همچنین دو دنده کرال دارد که توانایی انتقال این قدرت عظیم را به چرخ های عقب این کامیون دارد.
اسکانیا r730 در کنار این گیربکس، از ریتاردر پرقدرت R4100D بهره می برد که قدرت بسیار بالایی را در کاهش سرعت و توقف این کشنده در مسیرهای سراشیبی دارد. کنترل ریتاردر این گیربکس به کمک یک برنامه کامپیوتری بسیار پیشرفته انجام گرفته و باعث گردیده تا میزان خطا در کار این ریتاردر به صفر رسیده عملکرد بسیار ایمنی را برای رانندگی در سراشیبی ها رقم بزند.
گیربکس استفاده شده در اسکانیا r730 از تکنولوژی اپتی کروز بهره می برد. این سیستم از برترین گیربکس های اتوماتیک در بازار است که عملکرد نرم و روانی را برای کامیون های اسکانیا ایجاد کرده است. به کمک این سیستم تعویض دنده، گیربکس های دنده دستی اسکانیا با یک کلاچ هوشمند، به حالت اتوماتیک تبدیل میشود. کلاچ هوشمند نصب شده در این گیربکس، برای تعویض دنده از یک سیستم پنوماتیکی استفاده کرده و کار راننده را در رانندگی با مدل های مختلف کامیون اسکانیا، آسان تر نموده است.
سیستم ترمز اسکانیا r730
سیستم ترمز اسکانیا r730 از نوع دیسکی با کنترل الکترونیکی است که عملکرد بسیار مناسبی را در ترمزگیری از خود نشان داده است. به دلیل بهره مندی از سیستم ترمز ضد قفل ABS و همچنین EBS در کنار سیستم کنترل لغزش، عملکرد ایمن جاده ای را برای این کشنده به ارمغان آمده است. در کنار این سیستم ها، این کشنده از ترمز تپه برخوردار بوده و باعث می شود که هنگام شروع حرکت در سربالایی ها، کشنده به عقب حرکت نکند.
سیستم تعلیق اسکانیا r730
سیستم تعلیق به کار رفته در اسکانیا r730 ، مدل AM420S است که از نوع فنری بوده و ظرفیت حمل ۷۵۰۰ کیلوگرم را بر روی محور جلویی ایجاد کرده است. در بخش عقبی اسکانیا r730 از سیستم تعلیق بادی که از چهار مخزن هوا تشکیل شده است، بهره می برد. تعلیق عقب برای این مدل از کامیون اسکانیا ظرفیت حمل ۱۹۰۰۰ کیلوگرم بار را ایجاد کرده و تحمل می کند.
سیستم های ایمنی اسکانیا r730
کمپانی اسکانیا یک بسته کامل ایمنی را برای خریداران اسکانیا r730 در نظر گرفته است. بدین صورت که از کیسه هوای فرمان و همچنین سایر کیسه های هوا برای راننده و سرنشین کناری در نظر گرفته شده است. در کنار اینها از سیستم هشدار خروج از خط (LDW)، ترمز اضطراری پیشرفته (AEB) و همچنین کروز کنترل تطبیقی استفاده شده است.
امکانات کابین اسکانیا r730
شرکت اسکانیا در کابین اسکانیا r730 سنگ تمام گذاشته و انبوهی از امکانات با کیفیت بالا را در این کامیون نصب نموده است. صندلی راننده و سرنشین از نوع چرمی بوده و در صندلی راننده از تکیه گاه دست نیز بهره برده شده است. دور فرمان از چرم مشکی بوده و در زیر آن رابطه مربوط به تنظیم کروز کنترل و همچنین کنترل های مربوط به داشبورد کامیون، بر روی فرمان نصب شده است.
یک صفحه نمایش ۷ اینچی در داشبورد قرار دارد، این صفحه اطلاعات مربوط به بار محور عقب و همچنین سایر اطلاعات کامیون را در اختیار راننده قرار می دهد. سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک و همچنین یخچال فریزر از دیگر امکانات اسکانیا r730 است. این کشنده دارای دو تخت است که تخت پایینی دارای عرض متغیر ۸۰ تا ۱۰۰ سانتی متر است. در حالیکه تخت بالایی دارای ارز ثابت ۷۰ سانتی متری است.
+ There are no comments
Add yours