به گزارش کامیون نیوز – هرگونه خرابی در قطعات و لوازم برقی ماشین های سنگین منجر به آسیب دیدن سایر قطعات میشود. از سوی دیگر ماشینهای سنگین برخلاف خودروهای عادی وزن و قدرت زیادی دارند و در طول شبانه روز مسیرهای زیادی را در جاده هستند. از اینرو سیستم برقرسانی این ماشین نیز باید با دیگر ماشینها متفاوت باشد. به صورتی که در این ماشینها، نه تنها باید چراغها، قویتر عمل کنند، بلکه تعداد لامپها هم باید بیشتر باشد.
قطعات برقی ماشین سنگین
قطعات برقی ماشین سنگین با قدرت زیاد بر روی سایر بخشهای این خودرو تاثیر گذاشته و موجب حرکت کردن آن میشود. همانطور که گفتیم خرابی هر قطعه ممکن است بعد از مدتی موجب آسیب رسیدن به سایر قطعات شود. حالا اگر این آسیب مربوط به قطعات مهم و اساسی باشد، از روشن شدن موتور جلوگیری میکند.
در حالت کلی سیستم برق ماشینهای (سنگین یا سبک) به دو قسمت تقسیم میشود که عبارتند از:
- تولیدکننده برق ماشین
- مصرفکننده برق ماشین
تولیدکنندگان برق ماشین را به چند بخش دیگر تقسیم میکنند که تاثیر زیادی بر حرکت خودروها از جمله ماشین سنگین دارند. اگرچه ممکن است ابتدا تصور کنید لوازم برقی ماشین های سنگین فقط چراغها یا برف پاک کن هستند. اما این گونه نیست و قطعات مهمتری نیز وجود دارد که منجر به روشن شدن و حرکت آن میشوند. از جمله این قطعات میتوان به باطری، استارت، دینام، شمع، کویل، آفتامات، وایر، دلکو، فیوز، کنترل کنندهها، سوکتهای ارتباطی و مدارهای الکتریکی اشاره کرد.
باتری خودروهای سنگین
ماشین های سنگین نیز مانند سایر خودروها به یکی از اساسیترین بخش ماشین که وظیفه برقرسانی را برعهده دارد، نیاز دارند که همان باتری است. معمولا باتری استفاده شده در خودرو سنگین 24 ولت است.
نکته قابل توجه: در ماشین سنگینهای قدیمی فقط استارت، ولتاژ 24 دارد. اما امروزه همه لوازم برقی خودرو سنگین با باتری هماهنگ و اغلب 24 ولت هستند.
رله تبدیل
از دیگر قطعات مهم و کاربردی ماشین سنگین ” رله تبدیل” است. اگر چه سیستم درونی رله تبدیل، 12 ولت است اما کار کردن آن به استارت و باتری 24 ولت بستگی دارد.
چنانچه شما به تازگی ماشین سنگین خریداری کردهاید، به این نکته توجه داشته باشید که اگر باتری نصب شده بر روی آن 24 ولت باشد، اما سایر قطعات مناسب این ولتاژ نباشند، با اولین استارت قسمتهای برقی ماشین آسیب میبینند. از سوی دیگر باتری 12 ولت نیز قادر به روشن کردن ماشین نخواهد بود. در نتیجه برای ایجاد هماهنگی مابین استارت و سایر اجزای الکتریکی از رله تبدیل استفاده میکنند.
دینام ماشین سنگین
از دیگر قطعات الکتریی ماشین سنگین، ” دینام” است. این قطعه موجب تولید برق در ماشین میشود. در واقع دینام به یک آرمیچر مجهز است و به کمک آن کامیون روشن میشود.
استارت کامیون
استارت یکی از اصلی ترن قطعات برقی ماشین سنگین است. این وسیله برق را از باتری میگیرد و به انرژی مکانیکی تبدیل میکند. در نتیجه چرخ دندهها شروع به حرکت کرده و ماشین روشن میشود.
چراغهای ماشین سنگین
چراغ ها عضو اساسی ماشین سنگین به ویژه در شب هستند. هرگونه خراب شدن آنها، رانندگی شبانه را مختل میکند. اگر با اتوبوس سفر رفته یا سوار کامیون شده باشید، متوجه زیاد بودن تعداد چراغ اتوبوس و چراغ کامیون میشوید که علاوه بر روشنایی، این ماشینها را نیز زیباتر کرده و جنبه تزیینی هم دارند. از سوی دیگر وجود این چراغها به راننده وجود هر گونه خودرو در پشت سر را نشان میدهد. به عبارتی دید راننده کامیون را در شب بهتر میکند.
سنسور آب خودرو
از لوازم الکتریکی ماشین های سنگین میتوان به سنسور آب اشاره کرد. همانطور که از اسمش معلوم است دمای آب کامیون ماشین را نشان میدهد. به این صورت که اگر دمای آب درون رادیاتور بیشتر از حد استاندارد بالا برود، فن اتومبیل روشن شده و راننده را از وجود این مشکل آگاه میکند.
دلکو یا تقسیم کننده ماشین سنگین
دلکو یکی از مهمترین اجزای موتور است که وظیفه تامین برق و همچنین شارژ نمودن باتری را برعهده دارد. در واقع این قطعه کاربردی، برق را به صورت ریتمیک و کاملاً منظم بین شمعها توزیع میکند.
آفتامات یا رگلاتور کامیون
آفتامات که به آن رگلاتور نیز گفته میشود، رابط بین باتری و دینام ماشین است. همچنین برای جلوگیری از سوختن و یا صدمه دیدن مولد برق، جریان مصرفی و ولتاژ تولیدی را کنترل میکند.
وقتی دور موتور ماشین بالا میرود، همزمان ولتاژ برق تولید شده نیز افزایش مییابد. اگر این زیاد شدن بیش از اندازه باشد، همانطور که گفتیم قطعات برقی دیگر ماشین سنگین آسیب میبینند.
شمع ماشین سنگین
شمع یکی از کوچکترین و مهمترین قطعات برقی ماشین سنگین محسوب میشود که در موتور خودرو فرآیند اشتعال یا انفجار را به وجود میآورد. به این صورت که بعد از استارت زدن، بنزین به کمک مکش پمپ داخل موتور میرود. در این مرحله پیستون شروع به کار کرده و بنزین را پخش میکند. در نتیجه شمع موجود در سرسیلندر ماشین سنگین، در بنزین غرق شده و جرقه میزند.
این عمل موجب احتراق بنزین شده و پیستون ماشین را به طرف پایین هدایت میکند. سپس میل لنگ را به حرکت در میآورد و نهایتا موتور شروع به کار میکند. حالا با این حساب اگر شمعها سالم نباشند، ماشین نیز روشن نمیشود.
کویل کامیون
کویل از دیگر بخشهای سیستم برق خودرو سنگین است که جریان الکتریکی مورد نیاز برای جرقهزدن و اشتعال سوخت را فراهم میکند. به زبان دیگر کویل سیم پیچ قوی است که ولتاژ تولید شده توسط باطری را تقویت و به شمع میرساند.
فیوز ماشین سنگین
این قسمت از لوازم برقی ماشین های سنگین، برق رسانی به دیگر دستگاههای ماشین را تنظیم میکند. به عبارتی میتوان گفت فیوزها قطعههای کوچکی هستندکه وظیفه آنها کنترل کردن برق وارد شده به دستگاههای گوناگون است. حالا در صورتی که بار الکتریکی زیاد شود و یا نوسان داشته باشد، این قطعه جریان برق را قطع میکند. این فیوزها در قسمت جعبه فیوز قرار دارند.
سنسور پمپ بنزین خودروی سنگین
سنسور پمپ بنزین از دیگر قطعات برقی ماشین سنگین است که وظیفه سوخت رسانی با فشار مناسب از باک بنزین به مدار یا ریل سوخت را برعهده دارد. این قطعه معمولا در باک تعبیه شده و اگر بسوزد، مانع از روشن شدن موتور ماشین میشود.
Ecu یا کامپیوتر خودرو
ای سی یو یک نوع کامپیوتر برای انواع خودرو از جمله مهمترین قطعات برقی ماشین سنگین است و قسمت عمدهای از کارایی ماشین به آن بستگی دارد. از اینرو که بیشتر قطعات ساخته شده برقی یا الکترونیکی بوده و با کامپیوتر در ارتباط هستند. خراب شدن ای سی یو تاثیر زیادی بر مشکلات ماشین دارد.
از مهمترین علایم خراب شدن این قطعه الکترونیکی ریپ زدن کامیون یا هر نوع ماشین سنگین دیگری هنگام رانندگی، استارت خوردن ماشین و عدم روشن شدن آن است. دلایلی خراب شدن این قطعه الکترونیک عمدتا به دلیل باطری به باطری کردن ماشین، کارواش نامناسب ماشین و در آخر بررسی پینها کامپیوتر و اتصال نامناسب آنهاست.
فلاشر کامیون
فلاشر یا چراغهای راهنما از دیکر قطعات برقی ماشین سنگین هستند که از اهمیت ویژهای برخوردارند. چراغهای راهنما فقط زمانی که ماشین روشن باشند کار میکنند. اما فلاشرها در زمان خاموشی نیز قادر به روشن شدن هستند.
رله قطع کن کامیون
رله یک کلید محافطتی بوده که به کمک جریان برق خاموش و روشن میشود. این دستگاه از بوبین، آهنربا الکتریکی، کنتاکت، تیغه متحرک و یوغ ساخته شده است.
پروژکتور ماشینهای سنگین
از آنجایی که خودروهای سنگین از نظر ابعاد، نسبت به سایر ماشینها بزرگتر بوده و از سوی دیگر به علت مسافتهای طولانی که پیش رو دارند قسمت عمدهای از رانندگی را شبانه انجام میدهند، از این رو به انواع پروژکتور نیاز پیدا میکنند. این لامپها نیز همانطور که معلوم است الکتریکی هستند و با نیروی باتری ماشین، روشن میشوند.
بوق، برف پاکن، سوکت اتصال، سیستم صوتی و تصویری از دیگر لوازم برقی ماشین های سنگین هستند که خراب شدن هرکدام از آنها موجب اختلال در عملکرد ماشین سنگین میشود.
+ There are no comments
Add yours